Доколку сте вистински љубител на цедените сокови од портокал, лимон или други овошја ќе бидете изненадени од последните откритија на научниците кои покажале дека освен витамини, цедените сокови содржат и голема количина на бактерии.
Повеќе од 43% од цедените сокови кои се служат во кафулињата и рестораните содржат штетни бактерии, а некои од нив може да бидат навистина опасни по нашето здравје, покажало едно истражување на шпанските научници.
Бактериите најчесто се размножуваат заради нехигиена и неправилно чување на овошјето, а соковите најчесто се цедат многу пред вие да ги порачате. Затоа, најдобро е да пиете минерална вода или пак некој сок без адитиви, а цедените сокови да ги правите дома каде ќе бидете сигурни дека има високо ниво на хигиена, советуваат експертите.