Според новите истражувања на Сведскиот фонд за истражување на ракот и Американскиот инстиут за рак, прекумерната употреба на црвено месо може да доведе до заболување од рак, а особено да го зголеми ризикот од стомачен тумур.
Според препораките, луѓето треба да јадат највеќе 500грама свинско , говедско или јагнешко месо неделно.
Научниците препорачуваат црвеното месо да го замениме со храна богата со влекна. Тие се наоѓаат во зеленчукот, овшјето и некои житарици.
Целулозта не се вари во човелкото тело, но создава чувство на ситост и спречува прејадување. Покрај тоа, целулозата ја подобрува работата на цревата и помага се се елиминира холестеролот од телото.
Влакната го намалуваат производството на нови масти, а покрај тоа имаат благ диуретски ефект, го забрзуваат излачувањето на натриумот и водата. Од друга страна, влакната се одличен извор на калиум и витамини.