Потребни состојки:
5 жолчки
200 гр. шеќер во прав
600 гр. мелена плазма
100 гр. мелени бадеми
125 гр. путер
2 дл. сок од праска
1 пакување шлаг
2 реда чоколадо за готвење
Припрема:
Во тенџере на оган загрејте вода, а врз тенџерето ставете сад во кој ќе ги додадете разматените жолчки и шеќерот.
Мелената плазма измешајте ја со мелените бадеми, а смесата прелијте ја со сок од праска и мешајте се додека не се соедини. Додадете го кремот од жолчки и потерот кој претходно сте го изматиле со миксер.
Оформете ја тортата во посакуваниот облик и оставете ја 15 минути во фрижидер да се излади. Потоа премачкајте ја со приготвениот шлаг и изрендајте го чоколадото. Украсете ја тортата со вашите омилени мини колачиња. Добар апетит!