Предности од умереното консумирање на месо

popara6 април, 20181min00
4

Научниците одамна предупредуваат дека јадењето црвено месо не е најдобро за нашето здравје. Доколку често јадеме црвено месо се зголемува и ризикот од појавување низа болести, па дури и рак. Многумина преминуваат кон вегетаријанството, но сепак немора да се откажете од јадењето месо. Најважно според екпсертите е да се биде умерен во се, па така и во јадењето црвено месо.

Еве неколку предности од јадењето црвено месо:

Корисно е за организмот бидејќи содржи големи количини на протеини, штити од инфекции, а со тоа и имунолошкиот систем. Месото содржи есенцијални амино киселини, и што е најважно е најдобар извор на протеини.

Месото содржи цинк, железо и селен. Железото помага во формирање на хемоглобинот, додека цинкот во формирање на ткивото, а селенот ги разградува мастите во телото.

Витамините A, B и D се многу важни, а ги има во месото.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma