Пача
Супа од свинско месо со зеленчук и зачини претворена во солено желе беше на менито во многу домови во поранешна Југославија. Се подготвуваше од свински нозе и други непопуларни парчиња месо, а најчесто се служеше во текот на зимата како ладно мезе.
Свежо јајце со шеќер
Слаткиот десерт со јајца беше многу популарен во поранешна Југославија. Исто така, тоа е десерт направен од свежи жолчки од јајце и шеќер, кој се меша додека смесата не се згусне целосно.
Парче леб со маст и малку зачин
Многу генерации се сеќаваат на детството токму за ова кулинарно совршенство. Немаше ништо послатко од парче леб со маст и зачин. Вистински вкус на детството. Оброк полн со калории, кој дава енергија и е исто така ефтин. Наместо црвена пиперка на површината на маста, некои луѓе ставаа и шеќер.
Француски компир
Печен компир со јајца, колбаси и павлака, наречен француски компир од непознати причини, беше многу популарно јадење во 80-тите години. Тоа е калоричен оброк со многу јаглени хидрати и масти.
Чорба од праз
Чорба од праз е уште едно јадење што одбележало многу детства. Иако чорбата од праз зазема важно место во нашата кулинарска историја, во денешно време таа се помалку и помалку готви во домовите.