Ако можете да го прочитате овој текст – имате т.н. „нарушување“ на мозокот

24 август, 2020
nfg

Колку пати сте прочитале збор на кој недостасува буква, или редоследот на буквите е преместен, а вие сè уште го читате значењето на тој збор?

Д4л1 зн43вт3 д3к4 ч0в3к0в10т м0з0к 1м4 сп0с0бн0ст д4 г0 р4сп0зн43 т3кст0т к4к0 ц3л1н4,т1 0в0зм0жув4 б3з пр0бл3м д4 пр3п0зн43ш 1 д4 г1 пр0ч1т4ш зб0р0в1т3 к01 н3 с3 пр4в1лн0 н4п1ш4н1 0в44 п0ј4в4 с3 н4р3кув4 т1п0гл1к3м1ј4 1 14к0 н3м4 ушт3 ништ0 служб3н0 н4п1ш4н0 в0 кн1г1т3 св03т0 п0ст03њ3 м0ж3 д4 с3 пр0н4јд3 в0 Г3шт4лт Пс1х0л0г1ј4

Човечкиот мозок е биолошки компјутер кој обработува информации. Нашиот мозок не е во состојба да изврши незамисливи математички операции како вистински компјутер, но може да размислува, да пишува поезија, да дизајнира, да режисира филмови …

mozok

Покрај ова, мозокот има и некои други способности како што е типогликемија. Колку пати сте прочитале збор на кој недостасува буква, или редоследот на буквите е преместен, а вие сè уште можете да го прочитате значењето на тој збор? Тоа е затоа што мозокот гледа на зборови како целина, а не како посебни букви.

Дали сте слушнале за терминот типогликемија? Тоа е псевдо научна конструкција која се појави по писмото упатено до нов научник и е аномалија на мозокот да ги препознае, а потоа да ги прочита зборовите во кои се вкрстуваат буквите. Ако можете да го прочитате овој текст на фотографијата подолу, исто така сте типогликемични.

Типогликемијата е хумористично име за „нарушување“ на мозокот да чита зборови, во кои буквите не се напишани по правилен редослед, па дури и некои недостасуваат. Се јавува затоа што мозокот, како најкомплексен човечки орган, е способен да изврши комплицирани дејства, вклучувајќи ја и можноста да гледа на зборови како целина, наместо од буква по буква.

Само задржете ја првата и последната буква во изразот, а остатокот може да биде измешана во секој редослед и ќе биде релативно лесно да се прочита повторно.

Ако успешно сте го решиле првото ниво со македонски јазик, обидете се да ги прочитате и овие неколку реченици на англиски јазик.

Друг пример на типогликемиски текст:

“I cdn’uolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg: the phaonmneel pweor of the hmuan mnid. Aoccdrnig to a rseearch taem at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn’t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Scuh a cdonition is arppoiatrely cllaed Typoglycemia.

Оригинален текст

I couldn’t believe that I could actually understand what I was reading: the phenomenal power of the human mind. According to a research team at Cambridge University, it doesn’t matter in what order the letters in a word are, the only important thing is that the first and last letter be in the right place. The rest can be a total mess and you can still read it without a problem. This is because the human mind does not read every letter by itself, but the word as a whole. Such a condition is appropriately called Typoglycemia“.

Eskişehir escort - Sekabet kaç oldu -
Superbetin yeni adresi
-

Dinamobet link

-

kolaybet giriş yapamıyorum

- escort - Casinomaxi bağlan - Goldenbahis - Sultanbet - mobilbahis giris