Алкалната диета стана голем тренд во Америка и е популаризирана од големи sвезди како Гвинет Палтроу и Викторија Бекам. Главната претпоставка на алкалната диета е да се консумира храна што е алкална и што ја поддржува pH вредноста на крвта. Се верува дека алкалната диета го подобрува здравјето затоа што киселата храна може да доведе до нерамнотежа во телото, па дури и болести како што е ракот.
Што точно е алкална диета?
Оваа диета се залага за поинаква исхрана и можеби не припаѓа на вообичаената дефиниција за диета. Се базира на внес на кисело-базна храна во текот на денот, и тие треба да бидат во сооднос од 4: 1 во корист на алкална. Се смета дека алкалната храна придонесува за целокупното здравје на организмот. Алкалната диета вклучува храна спротивна на исхраната со протеини и не содржи протеини со многу маснотии и внес на малку јаглени хидрати. Алкалната диета може да биде добра за рамнотежа по диета со протеини, бидејќи ќе ги балансира ефектите предизвикани од голем внес на протеини, шеќер или преработена брза храна. Нутриционистите сметаат дека создавањето рамнотежа во однос на алкалноста во организмот е неопходно за да се создаде оптимално здравје и да се спречат болестите.
Намирници за алкална диета
Бидејќи целта на алкалната диета е да внесува кисела храна во помала мера од алкалната, диетата најмногу ќе се базира на зеленчук и овошје. Покрај тоа, целата преработена храна е кисела, а внесот на алкохол и кофеин е ограничен. Еве неколку кисела храна во алкална диета што треба да се консумира во мали дози (до 25%):
Месо – свинско, туна, дивеч, телешко, говедско, месни производи, риба во конзерва
Овошје – мандарина, слива, брусница, малина, ананас, јаболка, праски, кајсии, јагоди, цреши
Млечни производи – преработено сирење, сладолед, соја и кравјо млеко, тврди сирења
Житарки – сите житни култури и преработки (леб, тестенини, ориз)
Друго – зачини, чоколадо, шеќер, џем, мед, алкохол, ванила, балсамичен оцет
Основната храна во алкална диета треба да содржи 75% од дневната исхрана:
Зеленчук – спанаќ, лук, брокула, кромид, компир, модар патлиџан, блитва, карфиол, целер, лубеница, краставица, кромид, морков, свежа пиперка, зелена салата, грав, тиква, цвекло…
Овошје – банана, смокви, авокадо, лимон, портокал, манго, круша, кокос
Друго – семки од тиква, афион, зачини како босилек, мајчина душица, соја млеко, зелен чај, јаболков оцет, маслиново и кокосово масло…
Млечни производи – крем, сирење, јогурт житарки – овес, кафе, див ориз
Недостатоци на алкална диета
Главниот недостаток на алкалната диета е недоволно внесување на витамини и хранливи материи поради слепо следење на односот на кисела и алкална храна во денот. Поради внесувањето на одредена храна, постои опасност од недостаток на есенцијални масни киселини, селен и јод, што може да предизвика големи здравствени проблеми.