Парче сочен чоколаден леб е токму она што ви треба деновиве…
Во последниве денови некако далеку повкусни ни се тестата, кугловот и слични десерти. Бидејќи веќе неколку пати сме подготвувале леб од банана, овој пат се одлучивме за сочен леб од чоколадо.
Овој леб е доволно вкусен и без додатоци, но преливот чоколадо или лажица шлаг нема да му наштети. Ако сè уште не сте ја затвориле сезоната на сладолед, слободно додадете и лажичка од омилениот вкус.
Состојки:
200гр меко брашно
40гр какао
200гр кафеав шеќер
½ лажичка сода
100гр растопен маргарин
3 јајца
120мл грчки јогурт
1 лажичка екстракт од ванила
150гр исецкано темно чоколадо
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте го плехот за леб со путер (приближно 25 х 13 см).
Во еден сад измешајте ги сите суви состојки – просеано брашно, какао, кафеав шеќер, сол и сода бикарбона.
Во друг сад изматете го стопениот и изладен путер со јајцата на собна температура. Додадете грчки јогурт и ванила.
Додадете ги сите суви состојки и добро измешајте со дрвена лажица. Бидете внимателни и не оставајте грутки брашно. На крај, промешајте ги парчињата чоколадо.
Истурете во калапот и печете 40-50 минути. Користете чепкалка за заби за да проверите дали лебот е испечен и оставете го да се олади во калапот околу 15 минути. Потоа извадете го од калапот и почекајте да се излади целосно пред да го исечете.