Пирето од костен и кремот од чоколадо ќе создадат торта што ќе ја збогати вашата трпеза, ќе го воодушеви вашето семејство, па дури и ненајавени гости. Колачот со костен е кралица на есенските трпези. И на оваа комбинација на костени и чоколадо никој нема да може да одолее, дури и оние кои не се особено љубители на костените.
Состојки:
6 јајца,
80 гр шеќер,
2 лажици какао,
60 гр пченично брашно (тип 400),
5 лажици млеко,
150 гр пире од костен,
300 мл слатка павлака,
300 мл млеко,
1 крем за чоколадна торта,
100 гр чоколадо,
Подготовка:
Ставете ги жолчките и шеќерот заедно во сад и измешајте кремаста со електричен миксер. Додадете какао измешано со брашно и добро измешајте. Изматете ги белките во тврдо тесто и нежно промешајте во смесата. Ставете хартија за печење на дното на плехот за торти со дијаметар од 24 см. Добро премачкајте го со путер. Истурете ја подготвената смеса, израмнете и печете 40 минути во рерна загреана на 180 ° С.
Испечениот бисквит извадете го од рерна и оставете го во калапот да се излади. Измешајте го пирето од костен со 100 ml слатка павлака. Истурете ладно млеко во сад, додадете ја преостанатата слатка павлака и содржината на кесичката со крем. Мешајте со електричен миксер со средна брзина (2-3 минути) додека не добиете крем. Во кремот додадете растопено чоколадо и пире од костен.