Дали сте пробале домат полнет на ваков начин?
Еве ви предлог за ручек за утрешниот ден
Состојки:
– 500 гр бело пилешко месо
– 1 чешне лук
– 50 гр копар
– нане
– 1 лажица ворчестер сос
– сок од половина лимон
Подготовка:
Исечете домати на половина, со лажица исчистете ги семките, посолете ги и оставете ги на решетка да се цедат половина час.
Исчукајте го белото месо и исечете го на тенки шницли.
Излупете го лукот и исечкајте го. Измијте ги тиквиците и пресечете ги на кругови. .
Пржете го пилешкото во тавче 5 минути.
Додадете го копарот, лукот, сокот од лимон, ворчестер сосот, сол и бибер. Промешајте и пржете уште 5 минути.
Извадете го месото и оставете го на страна, а во истата тава динстајте ги тиквичките 10 минути. Ако е потребно, додадете малку вода.
Тиквичките и месото исечкајте ги ситно за да добиете соединета маса.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Наполнете го доматот со филот од пилешко и тиквица, ставете бибер и наредете ги во огноотпорен сад.
Печете околу 30 минути а потоа извадете го и оставете го да се олади.
Исецкајте го нането и посипете го врз полнетиот домат.