Пилешко Teriyaki (за 4-6 лица)
Состојки
2 лажици саке (јапонско оризово вино)
4 лажици мирина (слатко јапонско оризово вино)
4 лажици соја сос
2 лажици кафеав шеќер
2 лажички рендан свеж ѓумбир
масло од сусам
750 гр пилешко филе (исечено на парчиња со големина на залак)
лажичка масло од кикирики
300 – 450 гр суши ориз (варен според упатството на пакувањето)
сол
бибер
сусам
Подготовка
1. Измешајте саке, мирин, соја сос, шеќер, ѓумбир и масло од сусам во сад во кој потоа ги потопувате парчињата пилешко. Оставете 15 минути.
2. Загрејте го маслото од кикирики во голема, плитка тава или тепсија (која има капак), а потоа пренесете ги маринираните парчиња пилешко на неа додека не изгледаат готови однадвор.
3. Истурете ја маринадата додека сосот не зоврие, а потоа намалете го огнот, покријте го и оставете го нежно да врие околу уште пет минути.