Најчестото кулинарно прашање што си го поставуваме еден ден или два после Велигден е како да се користи шунка во друга форма, без да се распадне или да ни здосадува. Ви донесуваме два едноставни и брзи рецепти кои ќе ја направат вашата шунка уште пријатна во други форми.
Паштета од шунка и чили пиперчиња:
- 250 гр варена шунка
- 2 парчиња лук
- 50 мл маслиново масло
- лажичка сецкана чили пиперка
- 2 лажици сок од лимон
- сол и бибер
Подготовка: Во варената шунка натиснете го лукот со мешалка од миксерот, па додајте го измешаното маслиново масло со сок од лимон, измешајте добро и на крај додадете ги чили пиперчињата, сол и бибер по желба. Послужете ја оваа едноставна и вкусна паштета што ќе ви го загрее непцето со тост леб.
Сложенка од зеленчук и варена шунка
Состојки:
– 250 гр варена шунка
– 1 павлака
– 2 парчиња лук
– 200 гр зеленчук по желба (грашок, брокула или зелка)
– 300 гр тестенини
– 150 гр сирење
– Маслиново масло
– трошки од леб
Подготовка:
Загрејте го маслиновото масло и додајте го ситно исецканиот лук и засечената шунка на неа. Промешајте кратко. Гответе ги тестенините и измешајте ги со варен зеленчук, зачинете со сол и бибер.
Ставете ред тестенини и зеленчук во огноотпорната тава, рендате малку сирење, па ставете ја шунката и покријте ја шунката со остатокот од зеленчукот. Истурете ја павлаката и потоа остатокот од сирењето. Печете на 180 степени околу 10 минути.