Ако имате конзерва од леблебија, некои зеленчуци и билки прават здрава нискокалорична салата од фалафел. Овој типичен блиско источен специјалитет е совршена идеја за брз и вкусен вегетаријански ручек или вечера.
Време на подготовка вклучувајќи печење: околу 45 минути
Состојки за фалафел:
- 100 гр леблебии (исцедени)
- 1 лажица сок од лимон
- ½ кромид
- 1 чешне лук
- 2 лажици магдонос
- ½ лажичка мелен коријандер
- ½ лажичка сол
- ½ лажичка бибер
- ½ лажичка мелен ким
- 1 мало јајце
- 1 – 2 лажици брашно
- 1 лажица маслиново масло
- 1 лажица лебнитрошки
Состојки за салата:
- 40 гр шери домати
- 40 гр грашок
- 30 гр спанаќ или друг вид салата, грашок (по избор)
Состојки за прелив:
- 2 лажици течен јогурт или друг посно млечен производ
- 1 лажичка црвен или зелен центар
Прилог:
Пита или најдобро интегрален леб, како и парче лимон
Подготовка:
Измешајте ја леблебијата со сок од лимон. Исечете го кромидот, лукот и магдоносот и додајте ги во сеџко па заедно со леблебијата измешајте ги. Додадете коријандер, сол, мелен бибер, ким и јајце и промешајте додека се соедината во цврста маса. Доколку е потребно, додадете брашно, лажица по лажица, така што тестото може да формирате во облик и со големина на орев. Ставете ги топчињата во плех покриен со лист хартија за печење. Премачкајте ги со маслиново масло, посипете со лебнитрошки и внимателно свртете ги. Притиснете ги малку, а потоа намачкајте со повеќе маслиново масло и посипете повеќе лебнитрошки. Печете 30 минути во сред рерна пред загреана на 200 ° C, свртувајќи се на половина пат. Ставете салата, фалафел и облечете се на пита леб. Гарнирајте со парчиња лимон.
Забелешка: Добро е да го ставите тесто од леблебија во фрижидер 2 часа пред да го обликувате крукчињата. Сепак, можете и веднаш да ги форматирате.