Во Јапонија, амазаке се користи за голем број на болести и заболувања. Се пие за подобар раст на косата, губење на тежината, олеснување од мамурлак, подобро варење и против несоница …
Топло или ладно, кремаво и слатко, амазаќето со векови се консумира во Јапонија за добро здравје, после вежбање ја гасне жедта или само за уживање во вкусот. Овој микро-свет на кулинарско минато во Јапонија може да се најде на секој чекор, а судејќи според неговата растечка популарност на Западот, гастрономите предвидуваат дека ќе биде еден од најважните светски трендови во 2020. година.
Амазаќето првично било техника за ферментација и конзервирање на храна, која јапонците ја користеле пред повеќе од 1700 години со готвење ориз, вода и габа, која исто така се користи за ферментирање на маси и сосови од соја. За осум до десет часа, ќе се добиете пијалок полн со хранливи материи и добри бактерии, корисни за имунитетот. Од древното време, амазаќето е толку драгоцено за Јапонците што се спомнува во древните книги во кои е запишана најстарата официјална историја на Јапонија.
Иако содржи незначителна количина алкохол која настанува при ферментација, амазаќето честопати се опишува како „слатко саќе“, честопати и на етикетите што можат да ги збуни купувачите. И самата структура може да збуни нови љубопитни луѓе кои одлучуваат да го пробаат овој лековит пијалок. Амазаќето се користи во Јапонија за голем број на болести и заболувања.
Се пие за подобар раст на косата, губење на тежината, мамурлак и против несоница. Додека на Запад пилешката супа е лек за грип и студ, на Исток, токму овој пијалок од ферментиран ориз се користи за подобар имунитетот и да го зајакне организмот.
Атсуши Накагава е сопственик на бренд за амазаќе пијалок Amazake Co, кој во Калифорнија е веќе популарен. Покрај чистото амазаке, таа игра со вкусови и продава шишиња кои содржат куркума, ѓумбир, кокос и други вкусови. Којзнае, можеби амазаќето наскоро ќе станат популарно и кај нас.