За многу години, готвачот Ина Гартен е добро позната личност на телевизиските станици специјализирана за кулинарски содржини. Бидејќи снимањето на нови епизоди е ставено на чекање поради сегашната пандемија на коронавирус, таа продолжи да ги споделува своите омилени рецепти на социјалните медиуми. Но, таа не знаеше дека еден рецепт за печени компири буквално ќе ја урне нејзината официјална веб-страница. Но, тоа не беше никаков рецепт.
Тоа е, всушност, семеен рецепт на англиската актерка Емили Блант, која го сподели со готвачот за време на гостувањето во нејзиното кулинарно шоу уште во 2018 година. Ина призна дека е толку воодушевена од рецептот што реши да го вклучи во нејзиниот нов готвач „Modern Comfort Food “, а судејќи според покажаниот интерес, таа не беше единствената. И, што го прави овој рецепт толку посебен?
За овој рецепт, потребни ви се само четири состојки: компири, растително масло, сол и сецкан магдонос. Загрејте ја рерната на 220 степени. Откако ќе ги сварите и исцедите компирите, ставете ги повторно во празно тенџере и добро протресете ги. Емили овој дел од подготовката го нарекува „вежба“, бидејќи го активирате целото тело, а причината зошто таа го прави ова е лесно да ги смачкате компирите. Оние делови што не се распаднаа, можат рачно да се исецкаат.
Исто така, актерката позната по своите улоги во филмовите „Ѓаволот носи Прада“ и „Враќањето на Мери Попинс“ признава дека овој рецепт е во нејзиното семејство со генерации, но сепак одлучила да додаде новина. Така, таа вклучи чекор во кој ги става изматените компири на садот за печење и остава да се исушат околу 15 минути на собна температура.
„На овој начин од нив се извлекува целата влага и кутикулата е поверојатно да стане крцкава“ – откри таа.
Извадете садот кој ќе ги испечете компирите и добро намачкајте го со масло и ставете го во рерна 5-7 минути додека маслото не зоврие. Потоа, внимателно ставете ги компирите во послужавник со голема шпатула и промешајте за да го натопите секое парче во масло. Печете 45 минути до еден час, повремено вртејќи ги компирите за да ги направите крцкави од надворешната страна и нежни и кремасти однатре. Откако ќе ја извадите од рерната, оставете да се излади малку, зачинете со малку сол и неколку лажички сецкан магдонос. И тоа е тоа!