Испробајте!
Побавното внесување на храна е клучот за губење на тежината, според новата студија. Една студија е објавена во списанието „BMJ Open“, чии резултати покажуваат дека луѓето кои јадат побавно имаат 42% помали шанси да бидат дебели, а луѓето кои јадат со „нормална“ брзина, имаат 29% помали шанси. Во споредба со оние кои брзо ја голтнаа храната, „бавните јадачи“ имаа и потесен струк за 0,21 -0,41 см. Сепак, малку луѓе сакаат да јадат бавно. Оброкот треба да трае од половина час до еден час, па кога ќе се фатите во брза и стресна храна, запомнете ги придобивките од забавувањето. Навистина ќе почнете да чувствувате различни вкусови и текстури.
Ако јадете побавно, оброците ќе станат искуствено доживување за вас, а не прејадување. Однесувајте се кон храната како кон природата. Обидете се да ги цените боите, вкусовите, аромите и на тој начин да го намалите ризикот од прејадување. Потребни се приближно 20 минути за сигналот за ситост да стигне до мозокот. Со забавување на внесувањето храна, мозокот со време ќе сфати дека телото е исполнето.
Јадењето премногу брзо може да предизвика проблеми со варењето, болки во стомакот, главоболки и други здравствени проблеми. Гледајте на оброците како активности во кои ќе се опуштите и ќе уживате без да размислувате за проблеми. Кинеска поговорка вели: „Колку помалку јадете, толку повеќе уживате во вкусот; колку повеќе јадете, толку помалку уживате“. Во врска со ова, ви донесуваме неколку совети како да забавите додека јадете.
Јадете пред да станете неподносливо гладни
Ако сте премногу гладни, тешко дека ќе јадете бавно. Најдобар начин е да не чекате да станете премногу гладни, туку да јадете оброци во редовно време. Распоредете три главни и две закуски во соодветно време.
Оставајте ја вилушката помеѓу каснувањата
Класичен совет е да ја спуштите вилушката помеѓу каснувањата и да ја џвакате храната. По голтањето, земете ја вилушката повторно. Ова ќе ве забави, но и ќе го намали натрупаниот стрес.
Фокусирајте се на храната
Често додека јадеме гледаме телевизија, размислуваме за некои проблеми, но осветената храна носи многу поголемо задоволство. Не следете го туѓото темпо, туку фокусирајте се на себе и на вкусот на храната што ја внесувате.