Аматер готвачката Ванеса Касиди сподели рецепт за огромни Јафа бисквити на социјалните медиуми, кои брзо станаа хит. Имено, по паника над коронавирусот, со брашно, тоалетна хартија и квасец, големи количини на бисквити Јафа се продадоа и ширум светот, па не е ни чудо што многумина решија сами да ја печат оваа торта.
Ванеса го сподели својот рецепт на Фејсбук во групатаRate My Plate, а многумина и напишаа како на нив им испаднал.
Сè што ви треба за оваа торта е сто грама путер, шеќер и брашно, две јајца, една лажица прашок за пециво, желе од портокал и едно чоколадо за готвење или темно чоколадо.
Ако сакате сами да направите желе од портокал, ќе ви требаат пет грама желатин во лисја, два портокали, лажица шеќер и лажица цимет.
Прво, треба да ги измешате јајцата, путерот, шеќерот, брашното и прашокот за пециво,а добиеното тесто да го ставите во кружен калап и да се пече на 180 степени од седум до девет минути, или додека тестото не добие златна боја и меко на допир. Извадете го од рерната и оставете го да се излади.
Можете да направите свое желе од портокал со растворање на желатин во сад со ладна вода. Во меѓувреме, додајте две лажици шеќер и цимет во заладениот сок од два портокали и оставете да зоврие. Намалете ја топлината и вријте го 5 минути. Откако огнот е изгаснат, додадете го желатинот, измешајте добро и оставете го да се излади. Ставете желе во средина на бисквитот, оставајќи ги рабовите празни.
Растопете го чоколадото и истурете го по целата торта. Оставете ја тортата да се излади.