Слаткиот сос од карамела е одличен додаток за бројни колачи и со него може да ги прелиете палачинките, вафлите, сладоледот и било кој колач или торта од ванила и чоколадо.
Класичната карамела се подготвува со пржење на шеќер во лонец што може да биде долготрајна и досадна процедура, а може плус и да се изгорете со карамелата што е прилично болно.
Затоа ви го нудиме овој едноставен и сигурен рецепт во микробранова печка со кој прливот ќе биде готов за помалку од две минути.
Состојки:
- 1 лажица путер
- 1 лажица кафен шеќер
- 1 лажица хопла
- прстофат сол
Подготовка:
- во шоља ставете го путерот и загрејте го во микробрановата 30 секунди
- на растопениот путер додадете му го кафениот шеќер, хоплата и солта. Добро измешајте ги и повторно ставете ги во микробрановата уште 30 секунди.
- внимателно извадете ја шољата од микробрановата печка и измешајте ја смесата и вратете ја за уште 15 сескунди назад во печката
- добиената смеса е готова за користење и може да ги преливата омилените слатки
Совет
На овој начин можете да направите и поголема количина на прелив и да ја чувате во фрижидер и по неколку дена. Пред да го користете само ставете го микробранова печка за да се растопи.
Добар апетит!