Ви донесуваме неколку интересни податоци од животот на славниот научник Никола Тесла, кои тој ги напиша во својата автобиографија (книгата „Моите пронајдоци: автобиографија на Никола Тесла“), но и неговото дневно мени, кое беше објавено во старото научно списание „Електричен експеримент“, за кое самиот Тесла напиша неколку статии.
Менито на Никола Тесла во овие списи изгледа многу едноставно. За појадок, тој обично пиел топло млеко и јадеше јајца што самиот би ги подготвил, за ручек главно не јадел ништо, а јадел дршки од целер, супа, пилешко и компири со чаша светло вино и парче сирење или јаболко за ручек.
Дршките од целер се богати со витамини и минерали како магнезиум, железо, калциум и калиум. Содржат многу растителни влакна, и малку маснотии и калории, затоа се препорачуваат за регулирање на метаболизмот и зачувување на здравјето на органите за варење.