Според резултатите од оваа студија, диетата богата со маснотии и малку јаглени хидрати може да ги ублажи клиничките резултати на коронавирусот кај постарите лица со подобрување на нивниот имунитет и намалување на воспалението.
Од почетокот на пандемијата КОВИД-19, неколку студии ја идентификувале возраста како најсилен фактор на ризик поврзан со висока стапка на смртност кај пациенти со коронавирус. Во Соединетите Држави, околу 80 проценти од смртните случаи поврзани со коронавирус се пријавени кај лица над 65 години. Општо, активноста на имунолошкиот систем е загрозена кај постарите лица, поради оштетување на активирањето на Б-клетките и Т-клетките, поврзани со возраста. Во сегашната студија, научниците извршиле интраназална инфекција на постари глувци и возрасни машки mCoV-A59 за да ги имитираат клиничките карактеристики на COVID-19. Тие забележале дека и двата типа на глувци инфицирани со mCoV-A59 имале скоро слично вирусно оптоварување во белите дробови, сепак, постарите глувци покажале поголемо губење на тежината, хипоксемија и анорексија.
Слично на постарите пациенти заразени со коронавирус, постарите глувци заразени со mCoV-A59 покажаа зголемено системско и срцево воспаление. Во сегашната студија, научниците забележале дека зголемувањето на нивото на бета-хидроксибутират предизвикано од исхраната спречува акумулација на воспалителниот комплекс, што доведува до намалување на воспалението.