За да се одржи совршена медицинска состојба, астронаутите применуваат посебна диета, заснована на руската традиција, а некои од овие совети може да ги примените и вие.
Алги и сушени инсекти – според научниците, вака ќе изгледа оброкот на Меѓународната вселенска станица во блиска иднина. Космонаутите не се воодушевени од таквата перспектива, но нутриционистите тврдат: ова протеинско-витаминско мени ќе им помогне на освојувачите на вселената да издржат екстремни преоптоварувања.
Додека јадењата од бубачки и црцорци сè уште не станале дел од обичниот ручек на екипажот МКС, нутриционистите од различни земји составуваат мени за нивните космонаути во согласност со националните традиции. Американците испраќаат кола и сланина во орбита, Јапонците – суши, Италијанците – лазања, а Русите – борш и сирење. Покрај тоа, руските космонаути консумираат и многу билни чаеви и тинктури кои ги одржуваат здрави за време на повеќемесечниот лет во вселената.
Вселенска кујна
Универзумот мириса на скара – така тврдат членовите на екипажот на МКС кои ги воделе излетите надвор од вселенското летало. Научниците објаснуваат: изворот на оваа арома се производ на распаѓањето на sвездите, кометите и метеорите. Во соседните галаксии, пропорциите на кислород и јаглерод се различни, така што мирисот на различни делови на универзумот не е ист: понекогаш наликува на карамела, а понекогаш на расипано јајце.
Во самата вселенска станица, како и во секој дом, често мириса на нешто вкусно: кај Италијанците, кафе, кај Русите, бурш, и кај Французите, дури и на тартуфи. Традиционалните јадења се подготвуваат во секој дел од МКС, а во недела меѓународниот тим прави заеднички ручек.
Космонаутите добиваат готова храна, но не во туби – тие отидоа во историјата и сега се користат само за пијалоци и течни оброци. Сега храната за астронаутите е спакувана во вакумски ќеси. Во Русија, експерименталната фабрика во Бирјулев се занимава со производство на ваква храна. Космичката храна може да ја купи и обичниот народ: се продава во планетариуми.
Храната како лек
Без оглед колку е здрав членот на екипажот на МКС, тој е изложен на екстремни преоптоварувања во вселената.
Во текот на долго лето, имунолошкиот систем се ослабува и здравјето се влошува. Негативни промени се случуваат низ целото тело: поради отсуство на гравитација, циркулацијата на крвта е нарушена, атрофија на мускулите и зглобовите, а коските ја губат нивната нормална цврстина и стануваат кршливи.
Недостатокот на кислород предизвикува постојани главоболки, раздразливост и несоница, што може да доведе до депресија. Но, најопасниот непријател на космонаутот е зрачењето: секој член на екипажот прима прекумерна доза на зрачење, што предизвикува карцином.
За време на првиот лет во вселената, Јури Гагарин, за ручек добил пире од киселец, паштета од црн дроб и сок од црна рибизла. Киселец е многу популарна билка во Русија, која често се додава во разни јадења, особено супи.
Ако некое лице јаде киселица редовно, тој никогаш нема да страда од авитаминоза и анемија. Киселицата го стимулира варењето на храната, ја подобрува функцијата на црниот дроб, има антиинфламаторно и антитоксично дејство. Црниот дроб е богат извор на витамин А – за добар вид.
Црната рибизла е моќен природен антиоксидант, го зајакнува имунитетот, ги исфрла слободните радикали од телото и ги намалува негативните ефекти од зрачењето. Благодарение на витаминот Ц, тој создава колаген, што е важно за структурниот материјал во коските, лигаментите, тетивите и ‘рскавицата.
Извор на енергија
Во споредба со менито на современите руски космонаути, ручекот на Гагарин бил многу скромен. Денес, членовите на екипажот на МКС имаат подобар избор на јадења отколку во елитен ресторан.
Секое утро во орбитата, како и во секоја руска куќа, овесна каша или каша од леќа служи за појадок.
Леќата е една од најздравите житни култури во светот, заменувајќи го месото, млекото и јајцата. Леќата му дава сила на телото, ја зголемува издржливоста и го подобрува тонусот на мускулите. Овесот се користи во Русија со векови и како храна и лекови. Овесната каша е лесно сварлива, содржи многу хранливи материи, го снабдува организмот со енергија и го зајакнува имунитетот.