Јадењата на готвачката на Тони Сопрано се едноставни и оригинални.
Еве еден рецепт за фетучини примавера, а бидејќи станува збор за голема порција, би било идеално да ја поделите со некого.
Состојки:
- 4 лажички путер
- 2 моркови средна големина
- 1 шолја цветови од брокула
- 1 шолја шпаргли
- ½ шолја свеж или замрзнат грашок
- 1 шолја павлака за готвење
- сол
- бибер
- 10 листови босилок исецкан на линии
- 1/2 кг тестенини фетучини
- 1 помала шолја изрендан кашкавал
Подготовки:
1. Ставете голем сад со вода на оган и додадете сол по вкус. Ставете ги исечените брокули и шпарглата да се варат 1 минута. Потоа извадете ги од вода и добро исцедете ги. Водата оставете ја во садот.
2. Земете голема тава и во неа стопете го путерот на средно силен оган. Додадете ги исецканиот кромид и морков, мешајте повремено околу 5 минути или додека не се омекнат.
3. Додадете ги брокулите и шпарглата во тавата, заедно со грашокот и павлаката за готвење. Зачинете по вкус со сол и бибер.
4. Измешајте го босилокот и исклучете го оганот.
5. Во водата во садот која сте ја оставиле на страна ставете ги тестенините и гответе додека не се сварат. Потоа извадете ги, исцедете ги и додадете ги во тавчето.
6. Додадете го изренданиот кашкавал и добро измешајте. Послужете веднаш.
Пријатно!