Куркумата е е најмоќниот природен антиоксиданс богат со силни антиинфламаторни состојки, но има и многу други придобивки. Познат е како лек за 1000 болести, припаѓа на семејството ѓумбир. Зошто куркумата е толку добра? Бидејќи содржи куркумин, состојка што ја прави куркумата не само зачин, туку и лек.
Куркуминот е многу моќен антиоксиданс и има антиинфламаторни својства. Се покажа дека има корисен ефект на над 700 гени во организмот, а исто така е моќен во борбата против синтезата на ензимите кои предизвикуваат воспалителни процеси. Поради неговата способност да ги заштити клетките од оксидативниот стрес, во кинеската медицина се користи со векови.
Го олеснува варењето на храната: Редовните ниски дози на куркумин во комбинација со црн пипер веќе се познати дека помагаат при надуеност и губење на енергија после оброк, но исто така ги зајакнуваат цревните sидови и ја намалуваат болката во стомакот. Исто така, помага при синдромот на нервно црево, нередовна столица и дијареја, уништувајќи ги габите и бактериите што ги предизвикуваат.
Помага при инфекции на мочниот меур: Инфекциите на мочниот меур се предизвикани од бактерии. Силните антибактериски својства на куркумата помагаат во лекувањето на инфекции на уринарниот тракт и ја зголемуваат активноста на имунолошкиот систем.
Спречува дијабетес: Кога се внесува преку оброците, куркуминот има позитивен ефект врз нивото на инсулин и триглицерид во крвта. Исто така, се покажа дека го спречува развојот на дијабетес. Одржува виталност: Со илјадници години во зачувувањето на младоста и убавината, лови слободни радикали кои предизвикуваат оштетување на ДНК, задржувајќи го целото тело од распаѓање.