Рецепт за најдобриот чоколаден колач во Светот
Состојки:
240мл млеко
1 лажица оцет
180мл масло од репка
2 јајца
200гр кафеав шеќер
65гр шеќер во прав
130гр брашно
90гр незасладено какао во прав
1 лажица прашок за пециво
1 лажичка сол
120мл варено кафе
Подготовка
1. Измешајте млеко и оцет и оставете ги да отстојат пет минути.
2. Додадете масло од репка, јајца, кафеав шеќер и шеќер во прав и измешајте сè добро со жица за матење.
3. Додадете ја смесата преку сито брашно, какао во прав, прашок за пециво и сол и добро измешајте за да формирате густа маса без грутки.
4. Потоа додадете го кафето и промешајте исто така.
5. Истурете го тестото во кружен калап обложен со хартија за печење и печете го во рерна загреана на 160 степени од 50 до 60 минути. Оставете тортата да се излади пред да послужите.