Лукот прави чуда, но сигурно не знаевте дека ОВИЕ 5 групи на луѓе не смеат да го јадат!

popara4 септември, 20201min0
255195_garl

Лукот е една од најздравите намирници во светот. Неговите неверојатни лековити својства го прават тоа навистина неверојатни работи за вашето здравје. Луѓето го користеле уште од античко време во лекувањето на разни болести.

Запишано е во историјата дека Египќаните го користеле за да ја одржат кондицијата на своите робови кои ги граделе пирамидите. Исто така, тој била главната состојка на тибетскиот лек кој потекнува пред повеќе од 2.000 години.

Содржи над 400 активни состојки. Богато е со разни минерали и витамини како што се: алицин, аденозин, аминокиселини, растителни масти и растителни влакна, витамини А, Б1, Б2, Ц, железо, есенцијални масла, калиум, јод, ензими, калциум, сулфур, селен и фосфор.

Сепак, 5 групи луѓе не треба да го јадат:

Пациенти пред операција

Ако планирате да отидете под нож во блиска иднина, не јадете лук најмалку две недели пред операцијата, бидејќи може да го продолжи крварењето.

Луѓе со низок крвен притисок

Лукот го намалува крвниот притисок, па ако имате хронично низок притисок, не го јадете.

Луѓе кои имаат проблеми со црниот дроб

Иако има силно антивирусно и антибактериско дејство, лукот ги убива и оние бактерии кои спречуваат хепатитис. Јадењето лук може да ги стимулира цревата и стомакот да го инхибираат лачењето на дигестивниот сок во дигестивниот тракт, поради што се појавува гадење како еден од симптомите на хепатитис. Исто така, ги намалува еритроцитите и хемоглобинот, што може да предизвика анемија.

Луѓе кои страдаат од болести на очите

Луѓето со болести на очите не треба да го јадат претерано. Покрај тоа, лукот исто така може да предизвика губење на меморијата, тинитус и слично.

Луѓе кои страдаат од дијареја

Луѓето кои имаат дијареја треба да избегнуваат лук бидејќи влијае на стимулација на цревата, што може да доведе до хронично воспаление и влошување на едемот.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag