Освен што го подобруваат вкусот и нè прават среќни, лутите пиперки се едни од најдобрите природни антиинфламаторни намирници.
Лутите пиперки се богати со диетални влакна и мноштво витамини и минерали. Најважната супстанција што ја содржат е еден вид алкалоид – капсаицин. Дава лутина на пиперките, а најмногу се наоѓа во внатрешноста на овошјето. Колку се полути пиперките, толку се поздрави.
Тие го продолжуваат животот
Истражувањата покажаа дека возрасните кои јаделе една свежа или исушена лута пиперка еднаш месечно за 20 години ја намалиле можноста за смрт за дури 13 проценти. Иако експертите не се сигурни зошто е тоа така, тие се сомневаат дека станува збор за антиинфламаторно дејство на пиперката и фактот дека ги намалува шансите за гоење.
Тие го запираат течење на носот
Постојаното течење на носот, што не е резултат на настинка, алергија или чад од цигари, ќе го запрете со неколку капки капсаицин (состојка што му дава интензивен вкус на лутата пиперка), а затнат нос нема да ве вознемирува дури и за неколку месеци.
Тие го забрзуваат метаболизмот
Капсаицинот го забрзува зголемувањето на телесната температура, но исто така го стимулира распаѓањето на мастите и спречува нивно акумулирање. На крајот на краиштата, лутите пиперки го контролираат апетитот и го забрзуваат метаболизмот, што ги прави идеална храна за слабеење.
Тие ја ублажуваат болката
Капсаицинот ја активира чувството на топлина поради што мозокот ќе ги согледа сигналите за болка како сигнали за топлина, а овој трик се користи со години за да се контролира болката.
Тие ги ублажуваат симптомите на артритис
Една студија покажа дека капсаицинот го намалил непријатноста предизвикана од артритис и фибромијалгија за 50 проценти за неколку недели. Резултатите од другите студии не беа доволно убедливи и покажаа дека капсаицинот сепак работи најдобро во комбинација со други лекови против болки.
Тие го промовираат здравјето на кардиоваскуларниот систем
Докажано е дека лутите пиперки го намалуваат нивото на холестерол и триглицерид и спречуваат формирање на тромби. Посевите што широко користат чили имаат многу помал процент на срцеви заболувања, мозочен удар и тромбоза.
На крајот, без разлика дали сакате лута пиперка или не, секогаш можете да ги користите во домаќинството, бидејќи тие се природен антибактериски агенс и, како такви, уништуваат бактерии и други микроорганизми кои можат да наштетат на конзервирана или спакувана храна.