Проблемите со варењето може да имаат длабоко влијание врз вашиот секојдневен живот. Грчеви, надуеност и запек се само некои од проблемите што можете да ги решите со чистење на цревата со помош на природен лаксатив.
Запекот може да биде голем проблеми затоа што многу лоши бактерии можат да се акумулираат во дебелото црево. За здравјето на вашиот организам, потребно е да се изврши мокрење, што помага да се исфрлат остатоците од храна што не се потребни. Ако страдате од запек и не успевате да извршите нужда, храната може да остане премногу долго во дигестивниот тракт. Во овој случај, се активираат бактерии и се создава ферментација, што може да резултира со непријатни гасови. Избегнете го ова ако сакате редовно и добро варење
-Ако страдате од запек и често се случува да имате бавен метаболизам избегнувајте ја оваа храна:
банани
црвено месо
млечни производи во големи количини
храна со многу маснотии
ориз
слатки газирани пијалоци
Домашен рецепт за природен лаксатив
Постојат многу намирници кои можете да ги користите за да се ослободите од запек. Додадете ги во вашата дневна исхрана и дозволете метаболизмот да работи брзо. Започнување на метаболизам и чести движења на дебелото црево е една од предметите на скоро секое здраво дете. Најдобри природни лаксативи се храна полна со растителни влакна.
Сливи и сок од сливи
Сливите се овошје кое е полно со растворливи влакна, а содржат и голема количина на витамин А, железо и калиум. Освен што помага при варење, сливите помагаат и при здравје на срцето. Сокот од слива, доколку се консумира секој ден, може да помогне при проблеми со запек.
За подготовка на овој природен лаксатив ви требаат:
4 литри вода
1 кг зрели сливи
200 грама шеќер
2 лажички лимонска киселина
стаклени шишиња
Подготовка: Измијте ги сливите, исчистете ги за да ги одделите семките, а потоа исечете ги на четвртини за полесно да ги готвите. Гответе ги сливите во два литра вода, но на тивок оган додека не омекнат. Кога сливите ќе омекнат, оставете ги малку да се изладат. Извадете ги од водата во која се готвени, и оставете го тенџерето со вода настрана. Исечете ги варените сливи со миксер за стапчиња или во мешалка и процедете. Вратете го делот што ви останал откако ќе го исцедите, во водата во која се готвиле. Сега додадете тенџере, шеќер, 2 лажички лимонска киселина и уште 2 литри вода. Гответе на тивок оган повторно додека не се раствори шеќерот. Готвењето треба да трае околу 15 минути.