Најдобриот рецепт за грчка гиро-пита! Обидете се да му одолеете!

2 декември, 2020
473420666

Потребно е:

• 600 гр пилешко бело месо и масло за пржење,

• Зачини за пилешко: вегета, оригано, босилек, рузмарин, сол, нане, (1 лажичка)

• 2 лажици екстра девствено маслиново масло

• Тортиљи – можете да купите готови или да ги направите сами од следниве состојки: 1 свеж квасец, 600 гр брашно, вода, сол и шеќер. • салата

Цацики: 1 свеж краставица, 3 чешниња лук, 400 мл павлака

• Друго: 2 домати, 1-2 црвен кромид и помфрит 1 кг

Подготовка:

Исецкајте го белото месо на мали парчиња

Измешајте го маслото и зачините, додадете го пилешкото, па измешајте сè добро и оставете го да отстои во фрижидер околу 1 час за да ги впие зачините.

Ставете квасец и лажичка шеќер во 400 мл млака вода да нарасне, па замесете со 600 гр брашно и лажичка сол и оставете го да стаса околу 30 минути. Од вака подготвеното тесто измесете 6 топчиња и оставете ги да „одморат“ околу 15 минути. Расукајте ги што е можно потенко и печете една по една на малку подмачкана тава (максимално вклучена плоча за готвење) .Не треба долго да се пече за да не бидат тврди.

Премачкајте ја тортилја со салата од цацики, ставете пилешко во средина, прстени од домати, прстени од кромид и помфрит над месото. Преклопете го долниот дел од тортилја на половина, а потоа преклопете ги страните едни на други. Затоа, завиткајте го завиткано на половина пат со салфетка или фолија за да го зацврстите.