Шолја топол чоколаден напиток не само што ќе ве загрее и потенцијално ќе ве направи среќен поради неговиот вкус, туку може и (привремено) да ве направи поинтелигентни, се вели во новото истражување на Универзитетот во Бирмингем, кое ги разгледува антиоксидативните ефекти на какаото врз мозокот.
Имено, какаото е исклучително богато со антиоксиданти кои се одговорни за целокупното здравје на организмот. Има повеќе од црвено вино, боровинки, акаи бобинки, калинка и гоџи бобинки заедно. Затоа какао во прав и путер од какао, поради своите хранливи својства, спаѓаат во најхранливите намирници во светот, односно во т.н. супер храна.
Неговите плодови, т.е. семе, се користат за чоколадо, путер од какао и ликери. Изненадувачки е што Маите го обожаваа богот на какаото, а Ацтеките го користеа како пари. Дојде во Европа преку шпански освојувачи во 16 век, и сè до Индустриската револуција беше храна на елитата и кралските дворови. Денес, дрвото какао најмногу се одгледува на Брегот на Слоновата Коска и во Гана.
Во новото истражување, пак, учествувале 18 лица, кои прво пиеле какао, а потоа решавале задачи. Во две студии, се покажа дека луѓето кои пиеле какао биле побогати со флавоноли (антиоксиданти) подобро и побрзо да ги надминат предизвиците.
Покрај какаото, флавонолите може да се најдат и во голем број овошје и зеленчук. Но, оваа зима сè уште се одлучуваме за чоколадната верзија.