Самитот за суперкомпјутери во Националната лабораторија во Оук Риџ, Тенеси, анализираше податоци од повеќе од 40 000 гени од 17 000 генетски примероци, така што научниците можеа подобро да го разберат Ковид-19. Кога завршила анализата, научниците ги анализирале резултатите. Според Даниел Џејкобсен, водечки истражувач по биологија од Оук Риџ, тие имале „момент на еурека“. Компјутерот откри нова теорија за тоа како Ковид-19 влијае на телото: брадикинска хипотеза. Дава модел кој објаснува многу аспекти на Ковид-19, вклучително и некои од неговите најбизарни симптоми. Таа исто така препорача десетина потенцијални терапии, од кои многу се веќе одобрени. Групата на Џејкобсен ги објави овие резултати во напис објавен во јули.
Витаминот Д е важен нутриционистички елемент со кој градиме здраво и функционално тело, цврсти коски и добро расположение. Недостаток на витамин Д може да предизвика депресија, разни коскени заболувања, но и пад на имунитетот, поради што толку често настинуваме.
Дневните потреби од витамин Д дефинитивно зависат од начинот на живот што го водиме, возраста и навиките на јадење што ги имаме. Покрај сонцето, значителен извор на витамин Д се храна и додатоци во исхраната. Меѓутоа, во случај да сакате да го земате овој важен витамин целосно природно, размислете за комбинацијата на храна и Сонцето.
Еве кои намирници содржат голема количина витамин Д:
Шампињони
Шампињоните, како и луѓето, добиваат витамин Д од сончевите зраци 100 гр печурки содржат 7 IU витамин Д. Колку се повеќе изложени на сонце толку се полни со витамин Д. Покрај другите корисни хранливи материи, една печурка има од 2 до 5 IU витамин Д.
Козјо сирење
Козјо сирење најчесто им се препорачува на оние кои тренираат и сакаат да ги обноват своите мускули 100g содржи 22 IU витамин Д. Во зависност од видот на сирењето, зависи и калориската вредност што ја имаат, што обично доаѓа од количината на маснотии. Слично е и со количината на витамин Д што ја имаат.
Исцеден портокал
Свежо исцеден сок од портокал ги зачувува коските и здравјето 100g содржи 43 IU витамин Д.
Полномаснен јогурт
Јогуртот има повеќе витамин Д отколку полномасното млеко 100g содржи 52 IU витамин Д. Јогуртот содржи голем број на различни минерали, од магнезиум и калциум до корисни бактерии и витамини од групата Б. Затоа, го зачувува и подобрува квалитетот на коските.
Житарки
Житарките, освен диетални влакна и витамини од групата Б, имаат и витамин Д. 100 гр или сад со житни култури има 332 IU витамин Д. Житарките може да се овесни, ржани, пченкарни снегулки кои најчесто се јадат за појадок.
Жолчки од јајце
Само две јајца се доволни за да се добијат доволно хранливи материи за целиот ден 100 гр содржат 218 IU витамин Д. Целото јајце е пред се многу хранлива и биолошки вредна храна, нискокалорична.
Лосос
Лососот е најхранливо рибино месо 100g содржи 526 IU витамин Д. Лососот е совршена храна што може да се јаде без термичка обработка.