Колку чоколадо е премногу? Без разлика каков е проблемот кога нема премногу чоколадо! Но, постои чудо од чоколадо кое изненадувачки брзо се готви, па дури и побрзо да исчезне од чинијата, што воопшто не е изненадувачки. Барате рецепт во чудо? Не, туку запалете ја рерната и испечете чудо со чоколадо од овие едноставни состојки.
Одете напред во чоколадниот елемент и не заборавајте да го пробате рецептот за домашна мус, бидејќи пената чоколада никогаш не остави никого рамнодушен. Научниците велат дека чоколадото е чудо, а во друга смисла, со тоа, подобро да го запаметиме, подобро да се концентрираме и да заклучиме: чоколадото најдобро се јаде на појадок, само чувајте го темно, со висока содржина на какао.
Состојки:
За бисквит:
- 4 јајца
- 4 лажици мазно брашно
- половина прашок за пециво
- 100 гр чоколадо за готвење
- 100 гр шеќер
- 200 гр путер
За кремот:
- 500 мл слатка павлака
- 250 гр чоколадо за готвење
Подготовка:
Во сад истурете брашно измешано со прашок за пециво
На пареа се топи путерот и ќоколадото.
Одделете ги жолчките и белките. Во подлабок сад измешајте ги жолчките со шеќерот, додадете го стопениот путер и чоколадото, измешајте и додајте го просејуваното брашно со прашок за пециво. Во другиот сад направете ги белкитеод јајцето и измешајте го внимателно со шпатула во смесата со чоколада.
Покријте гокалапот за торта со дијаметар од 23-24 см со хартија за печење и истурете ја над подготвената смеса. Смесата можете да ја испечете и во калап со големина 35 х 24 см.
Ставете во загреана рерна на 180 ° C и печете ја околу 20 минути.
Направете ганаши крем : Отсечете го чоколадото на заситен начин и донесете ја слатката павлака да зоврие. Истурете ја загреаната слатка павлака над чоколадото и измешајте.
Печената подлога издупчете ја со вилушка и прелијте ја со топол крем од ганаш (кој ќе биде доста течен). Оставете да се излади на собна температура, а потоа добро изладете ја тортата во фрижидер и потоа извадете го калапот ако сте го печеле како торта.