Ви снемало јајца а баш сега сте сакале да направите палачинки? Не грижете се, може да се направат и без нив. Ќе бидат еднакво добри како и палачинките кои се прават со јајца, а нивниот недостаток најверојатно нема ни да го приметите. Ова е рецепт за таканаречени американски палачинки кои можеби не се тенки како француските, но покрај тоа се вкусни и меки.
Состојки за палачинки:
- 125 gr брашно
- 50 gr путер
- 2 големи лажици шеќер
- 200 ml млеко
- 1 мала лажица прашак за пециво
- 1 мала лажица екстракт од ванила или ванилин шеќер
Приготвување:
Млекото истурете го во здела, истурете го и зејтинот и загрејте го додека путерот не се растопи. Потоа Оставете го малку да се олади.
Во сад измешајте го брашното, шеќерот, прашакот за пециво и солта. Ако користите ванилин шеќер, тогаш и тој ставете го во оваа смеса. Акко сепак сте одлучиле да користите екстракт од ванила, него додајте го во млекото и путерот пред да ги додадете останатите состојки. Сите состојки добро промешајте ги.
Млакото млеко путер и ектрстрактот со ванила (доколку го користите) нежно сипете го во садот со брашното за да можат да се соединат. Откога ќе биде смесата готова оставете ја на страна 30 минути. Палачинките ќе испаднат подобри ако ја оставите смесата 30 минути.
Земете тава добро загреана премачкана со малку зејтин и почнете да ги печете. Доколку сакате подебели палачинки, користете повеќе смеса со голема лажица за супа.