Сите кои што некогаш ја гледале емисијата на Џејми Оливер знаат дека неговите рецепти се едноставни и брзи. Овој пат, омилениот кувар откри еден од неговите омилени десерти.
Состојки:
- 50 гр путер
- 220 гр мед
- 4 големи јајца
- 150 гр лешници
- 150 гр брашно
- 2 1/2 лажички прашок за пециво
- 1/4 лажичка сол
Состојки за чоколадна обвивка:
- 200 гр темно чоколадо
- 50 гр путер
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 160 степени. Подмачкајте тава за печење 24 см и завиткајте ја со хартија. Изматете го путерот со блендер додека не биде кремаст, а потоа додадете мед во него и добро измешајте да се комбинира.
Искршете едно по едно јајце и полека додајте ја во претходната мешавина и нежно промешајте. Истурете ја смесата во тавата и израмнете. Печете го тестото на 160 степени околу 45 минути.
Кога тестото ќе заврши, почекајте да се излади. Превртете ја тавата и ставете го тестото на жица за да се олади целосно. Се топи путерот и ставете го чоколадото во пареата. Промешајте да не изгорите. Извадете од топлина и оставете малку да се излади. Ставете го шлагот на тортата и ставете го лешникот на врвот по желба. Оставете ја тортата на собна температура некое време и потоа ставете ја во фрижидер. Послужете ја тортата со сладолед топка или овошје по ваш избор.