Состојки за лепињи:
200мл вода
2 чаши брашно
1 супена лажица масло
Неколку капки оцет
½ кафена лажичка сол
½ кафена лажичка шеќер
2гр сув квасец
За полнење:
Помфрит
Пилешко месо (маринирано и испечено на скара)
1-2 главици кромид
3-4 чешниња лук
100гр маслинки
Неколку листови чедар сирење
1 домат
1 краставица
Лута пиперка по желба
Доматно пире:
1 домат
1-2 кисели краставички
Сол
Шеќер
Зачини
Брашно
Сос од лук:
100мк масло
50мл свежо млеко
1 кафена лажичка сенф
2-3 супени лажици кисело млеко
Лук
Маслиново масло
Зачин по ваша желба
Лимонов сок
Сол
Подготовка:
Сите потребни состојки за полнење за донерот се подготвуваат и се сечкаат. Кромидот, лукот и печурките се пржат или задушени во маснотии. На нив се додаваат зачини – бибер, мелен пипер, босилек, оригано, јаглика или други (според вашиот вкус).
Домашните лепињи за донер се подготвуваат така што ќе ги измешате потребните состојки и ќе замесите меко тесто, оставајќи го да се одмори десет минути и потоа по дози ги правите самите лепињи. Тестото се кине во топчиња и растегнува во мала кора. Нивната големина зависи и од тоа колку сепињи сакате да направите и со која дебелина.
Печете во загреана тава од обете страни. Можете да користите масло, но ако ги направите во тава со нелепливо дно, прескокнете го овој чекор. Ако се подготват однапред, може да се загреат во тава без масло.
За сосот од домат, испасирајте ги доматите и киселите краставички – можете да ги изрендате, ако сакате. Додадете сол, шеќер и зачини по ваш вкус. Се топи малку брашно, се додава во смесата и се става на тивок оган на шпоретот да се згусне. Бидете внимателни да не почне да врие сосот, бидејќи тоа ќе ги расипе неговите својства и вкус. Само треба да се загрее за да се згусне. Ако сметате дека температурата на сосот станува висока, тргнете ја тавата од плочата за готвење, а потоа повторно вратете ја. Мешајте постојано. Штом се згусне, сосот е подготвен и можете да го оставите да се излади.
Сос од лук не може да се исфрли, бидејќи тоа е задолжително при подготовката на донер. Затоа состојките во него и нивната количина се важни. Прво треба да подготвите „мајонез“ – измешајте масло, свежо млеко, сок од лимон, сенф и маслиново масло, но не само да ги помешате туку убаво да ги оседините. Измешајте ги останатите состојки за сосот од лук со мајонез и промешајте. Што се однесува до зачините, можете да додадете зачин, јаглика и други по ваш вкус.
Редење на донаторот:
Премачкајте ги лепињите со сос од лук и кисели краставички. Ставете го филот и истурете го сосот од домат. Лепињата завиткајте ја цврсто свиткајте во форма на корнет, за да не испадне полнењето.
ПРИЈАТНО!