Мака (Lepidium meyenii) е перуанско растение од семејството зелка кое расте на надморска височина поголема од 2400 метри.
Изгледа како корен од целер, додека неговиот вкус потсетува на печен овес. Разликуваме примери од три вида корени: жолта, црвена и црна. Секој вид корен е богат со вредни хранливи материи. На нашиот пазар, тој главно доаѓа во форма на прав и се смета за супер храна, односно многу корисен додаток кој има корисен ефект врз здравјето на жените. Богато е со витамини Б, Ц и Е, има многу калциум, цинк, железо, магнезиум и фосфор. Полн е со лековити нешта и се користи во Јужна Америка повеќе од илјада години. Покрај тоа, некои археолошки докази сугерираат дека тој бил одгледуван во областа околу езерото Чинчајчуча уште во 1700 година п.н.е.
Маката спаѓа во групата адаптогени растенија кои ја зголемуваат отпорноста на организмот на стрес, но и на разни надворешни фактори. Покрај тоа, тој ги балансира хормоните, ги ублажува симптомите на менопауза, ја зголемува густината на коските, помага во градење на мускулите, но исто така ја ублажува депресијата. Ја зголемува сексуалната желба кај мажите и подвижноста на сперматозоидите, поради што некои ја нарекуваат природна вијагра, што ја зголемува можноста за зачнување. Згора на сето тоа, дава дополнителна енергија, поради што некои луѓе ќе се чувствуваат како да се поврзани на полнач.
Легендата вели дека Инките им дале на своите воини мака во прав за да ја зголемат нивната издржливост и сила. Прашок од мака обично се зема со јогурти, смути и слични течни оброци. Може да се додаде и на слатки како чиа пудинг или мус од чоколадо. Иако може да се спои со која било храна, има најдобар вкус кога се меша со какао. Не се пријавени несакани ефекти со правилна потрошувачка на мака во прав (приближно една кафена лажичка на ден). Но, ако сакате да ги испробате придобивките од правот на ова растение, претходно консултирајте се со нутриционист и / или лекар.