Руколата неодамна стана застапена во домашната кујна, а поради неговите лековити својства, таа често треба да биде на нашето мени. За многумина, руколата се вели дека лекува, подмладува и топи килограми, што е доволно причина да стане омилен зеленчук. Листот од рукола е исклучително богат со витамини, така што сè повеќе луѓе го одгледуваат. Не и треба посебна грижа, што дава уште еден плус. Добро ја толерира температурата и не бара премногу сончева светлина, и е отпорен на мраз и под-нула температури. Руколата содржи високо ниво на фолна киселина и антиоксиданти, како што се витамини Ц, К и А, така што може успешно да се бори против слободните радикали. Тој е полн со каротеноиди, како и многу други минерали, како што се калиум, манган, железо и калциум, и сите тие се корисни и неопходни елементи во исхраната на човекот.
Руколата лекува многу болести, најчесто се користи во третманот на срцето и како антиканцероген агенс. Тоа е природен антибиотик, го регулира варењето на храната, се користи за лекување на чирови, хроничен запек, проблеми со кашлица, настинка, остеопороза и слични заболувања.
Руколата е корисна затоа што ја прочистува крвта, го забрзува третманот на заболувања на црниот дроб и ја намалува можноста за рак на дојка и белите дробови. Руколата има уште една многу важна функција, а тоа е губење на тежината а се препорачува и за дијабетичари. Благодарение на неговите својства, таа ги отстранува дури и најупорните маснотии на стомакот.