Состојки:
- 8 големи компири,
- 3 пиперки,
- 1 кромид,
- 6-7 печурки,
- рендано сирење или моцарела,
- неколку тенки парчиња сланина или шунка,
- нотка на прав од лута пиперка,
- сецкан магдонос,
- 2 лажици масло.
За сосот:
- чаша јогурт,
- 2 чешниња лук,
- 1 лажица сок од лимон,
- сол,
- бибер.
Подготовка :
Измијте ги компирите, издлабете ги со лажица и ситно исецкајте ја пулпата. Измијте го зеленчукот и исечете го на мали коцки. Пржете го во растително масло со пирето од компири, зачинете со сол, бибер и папрака.
Наполнете ги компирите и печете ги 40 минути (190 степени).
Извадете ги печените компири од рерната и посипете ги со сосот. Ставете парчиња сланина веднаш над сосот. Печете уште 10 минути.