Две состојки кои ни се на дофат на рака!
Оние кои имаат проблеми со притисокот пред се мораат да ги променат прехрамбените навики. Докторите кажуваат како за успешно снижување на високиот крвен притисок најважно е да се намали внесот на сол и маснотии.
Крвниот притисок можете да го регулирате со помош на лекови, но и со конзумација на здрави намирници. Овие две природни состојки се посебно корисни за луѓето со висок крвен притисок затоа што експресно го снижуваат.
Цимет
Неколку студии потврдија дека систолниот и дијастолниот притисок кај возрасни лица го намалува добро познатиот мирисен зачин. Доколку ставите половина лажичка во својата дневна исхрана, полесно ќе го контролирате високиот крвен притисок. За инстант ефект изедете пола лажичка цимет во прав, а после тоа испијте чаша вода.
Лук
Намирницата која многумина ја прогласуваат за најздрава на светот експресно го намалува високиот крвен притисок. Лукот ги опушта крвните садови и ги проширува, поради што крвта полесно циркулира, и на тој начин го намалува притисокот.
За брзо намалување на притисокот, згмечете три чешниња лук и изедете го сам или со малку леб. Важно е да се знае дека е најдобро лукот да се гмечи пред конзумација бидејќи така поттикнуваме ензимска реакција во која настанува алицин, моќен спој со кој таа билка се брани од напад на бактерии и габички.