Вистинските домаќинки добро го знаат стариот рецепт за одлични крофни, но сега е време да пробате нови крофни со банани.
Фини крофни полни со вкус на банана и крцкави се одлично задоволство, и без сомнение ќе ви се допаднат и ќе исчезнат од чинијата во рок од десет минути.
Состојки:
– 2 зрели банани
– 1 јајце
– 2 лажички кафеав шеќер
– 2 лажички овесна каша
– 2 лажички оризово брашно
– 1 лажичка скроб од компир
– ½ лажичка прашок за пециво
Подготовка:
Излупете банана, изрендајте ја и исцедете го сокот. Додадете едно јајце и промешајте. Додадете шеќер, овесна каша и брашно од ориз, прашок за пециво, а потоа скроб од компир. Измешајте сè добро На среден оган, загрејте го маслото во кое добро ќе печете крофни. Полека додадете ја саканата количина тесто на врелото масло и печете додека не порумени, а потоа свртете го и печете од другата страна.