Raffaello cheesecake со бисквити: Торта која се прави без печење!
Чизкејкот „Рафаело“ со вкус на бисквити многу потсетува на познатиот десерт „Рафаело“, но бисквитот во вториот дел од кремот е она што е најдобро за нас во оваа торта. Всушност, комбинацијата на сè е совршена! И затоа, не чекајте и направете ја вашата копија од ова слатко совршенство што е можно побрзо;
Состојки за подлогата:
300 гр бисквити
180 гр путер
Состојки за кремот:
500 гр крем сирење
500 мл крем за готвење
60 гр кокос
60 гр мелени бисквити
Состојки за прелив од карамела:
6 лажици шеќер
3 лажици павлака
Други состојки:
250мл шлаг
Подготовка:
За основата измешајте мелени бисквити со стопен путер. Притиснете ја добиената мешавина во плех за торта со дијаметар од 24 см. За кремот, измешајте го кремот за готвење во цврст шлаг. Во крем сирењето додадете го шлагот и убаво измешајте со миксер. Поделете ја смесата на два дела. Во едниот дел додадете кокос, во другиот дел додадете мелени бисквити. Прво наредете ја кокосовата крема на релјефната основа, а потоа и кремот за бисквити. Нанесете шлаг над сè. Чувајте го во фрижидер додека подготвувате прелив од карамела. За прелив од карамела, растворете го шеќерот во мал сад додека не стане целосно темна боја на карамела. Не го правете ова на силен оган за да не ви изгори шеќерот кога ќе се стопи. Ставете 3 лажици кисела павлака на така добиената карамела и, мешајќи на тивок оган, оставете ги сите кристали од карамела да се стопат. Изладете на собна температура со повремено мешање. Украсете ја тортата и послужете