Сгропино, коктел што личи на детски десерт, потекнува од Венеција, каде редовно се пие во топли летни вечери. Покрај тоа што е одличен коктел, го подобрува и расположението, но внимавајте, затоа што е опасно питко.
Традиционалниот италијански шербет со лимон, водка и пенливо вино со текот на времето доби нови лица. Низ целиот свет, се подготвуваат варијации на сгропин, комбинирајќи различни овошја, како јагоди, грејпфрут или портокали, со вотка, како и џин, лимон или текила. На сите мајстори за коктел им е дозволено да комбинираат, и така може да додадете миризливи сирупи, билки или вкусови.
Сгропино некогаш се користеше како „чистач“ за да го подготви непцето за нов оброк, но со тек на време стана хит за летните попладневни и топли вечери. Доволно е едноставно што можете да го подготвите дома, и најдобро од сè што не бараат многу или скапи состојки.
Ако сакате да направите сгропино со јагоди, прво посипете ги со шеќер и оставете ги половина час, а потоа измешајте со малку вода (доколку е потребно). Исцедете ги преку ситно сито и измешајте ги со шербет од лимон и полека дотурете ги во пенливо вино.
Состојки за класичен сгропино:
4 лажици шербет од лимон
200 мл разладен пенливо вино
120 мл вотка
Подготовка:
1. Ставете шербет, водка и 150 мл пенливо вино во шејкер или пластична тегла што можете да ја покриете и добро протресете.
2. Истурете во чаши и додадете го преостанатиот дел од пенливото вино.
Совет: Направете шербет од лимон вриејќи 200 мл вода со 100 гр шеќер во тенџере. Повремено мешајте и оставете го сирупот да се олади откако ќе се стопи шеќерот. Претурете го сирупот во тегла со 200 мл сок од лимон и ставете го во замрзнувачот да се излади. Додека се лади, измешајте ја смесата неколку пати.