Вегетаријанската пица за некого може да звучи како оксиморон без сирење, шунка, пршута … Вистина, зеленчукот секогаш останува, но можеби некогаш ви е здодевно со истите комбинации со печурки, домати, тиквички, маслинки … Затоа, решивме да предложиме интересен рецепт за вистинска, здрава и многу вкусна веганска пица.
Пица со тиква и рикота
Состојки:
1 мала тиква
Маслиново масло
Балсамиран оцет
1/2 црвен кромид
1/2 чаша суво грозје
1,5 чаши рукола, спанаќ или мешана зелена салата
Сол и црн пипер
1/3 чаша рикота
За тесто:
1/2 квасец
1/2 кг бело брашно
Неколку лажици масло
Чаша вода
Лажица шеќер
Лажица сол
Направете тесто и додека стасува исечете ја тиквата на коцки и извадете ги семките. Ставете го на плех за печење, прелијте со маслиново масло и посипете со сол и црн пипер. Печете на 250 степени 35-45 минути. Додека тиквата е во рерна, ситно исечете го црвениот кромид. Подгответе ги другите состојки – зелена салата, суво грозје и рикота. Расукајте го тестото, лесно премачкајте го со маслиново масло, посипете рикота и потоа додадете печена тиква, салата, суво грозје и кромид. Зачинете со сол и црн пипер. Печете 20 минути, додека состојките омекнат и кората не добие златна боја. Внимателно извадете ја од рерна, прелијте со малку балсамиран оцет и уживајте!