Полнените јајца секогаш носат голема радост на масата! Наполнете ги со зачинето полнење, украсете по желба, добро изладете ги и послужете ги како ладно мезе.
Ако ви се здосадени обични варени јајца или барате нова инспирација, пополнете ги со зачинето полнење. Направете ги јајцата уште попривлечна закуска, послужете ги со сирење и чинија со месо, свежо печен леб и зелена салата. Тие се одлични за секој ден, како и за дружење и за празничните прилики. Ако не сте за зачинети, слободно исфрлете го табаско, нивниот вкус сепак ќе биде извонреден.
Сoстојки (за 6 јајца):
– 6 јајца
– 75 мл грчки јогурт
– 1 лажица сенф
– ½ лажичка димен мелен пипер
– малку сол
– малку црвен пипер
– неколку капки табаско
Подготовка:
1.Ставете ги јајцата во ладна вода, варете ги 10 минути додека водата да зоврие. Изладете ги јајцата малку, излупете, исечете ги на половина и извадете ги жолчките.
2.Ставете ги жолчките во сад, додајте го грчкиот јогурт и сенф и добро измешајте додека не се изедначи. Додадете ја пушен мелен пипер, сол, бибер и табаско и повторно измешајте
3. Пополнете ја тортата со тесто со додаток во форма на ѕвезда со смесата, а потоа пополнете ги белките од јајцата и украсете по желба.
Веќе пишувавме за важноста на конзумирање јајца во секое време од денот. Со овие зачинети полнети јајца, откријте ги и меките лојни јајца исто така, обидете се со рецепт за чиста појава заснована на калории. И не заборавајте на омлетот!
СОВЕТ: Со оглед на тоа што за време на велигденските празници често имаме вишок јајца или велигденски јајца, слободно користете ги за овој рецепт.