Со само неколку состојки, подгответе кралско гарнирче кое се справува со печењето исто како и зеленчукот или омилениот кремаст сос …
Римските њоки се вистински спас кога сакате да јадете нешто брзо и вкусно, но исто така и одличен прилог кога ви треба нешто ефикасно. Не се користат компири за подготовка, туку пченичен гриз, а пармезанот и путерот обезбедуваат сладост.
Состојки за римски њоки:
1 литар млеко
½ лажички сол
250 гр пченичен гриз
150 гр пармезан
2 жолчки
3 лажици путер
1 прстофат чили
2 лажици пармезан да посипете
Подготовка:
- Истурете го млекото во сад и додајте сол и загрејте додека смесата не е готова. Кога ќе се појават меурчиња, промешајте го гризот околу 20 секунди, а потоа намалете го огнот и продолжете со мешање додека не се згусне, а потоа тргнете го од оган. Измешајте ги путерот, ренданиот пармезан и жолчките, мешајќи брзо за да не се згрутчат жолчките.
- Пренесете ја смесата во тавата за печење, распоредете ја рамномерно и покријте ја со најлонска фолија. Оставете ја во фрижидер околу половина час додека не се намали.
- Подмачкајте сад за печење со путер. Од смесата формирајте кругови со калапи и наредете ги во сад за печење. Премачкајте со стопен путер и посипете со пармезан.
- Печете околу 25 минути во рерна на 200 ° C и печете кратко на горната решетка за да фатат боја.