Сите погрешно го правите болоњезе сосот- Италијански готвач открива како да направите совршени шпагети!

popara5 август, 20201min00
тестенини

Познатиот италијански готвач Џино Д’ Акампо открил дека повеќето луѓе погрешно го подготвуваат болоњезе сосот.

Покрај погрешните тестенини, многумина додаваат и непотребно зеленчук и зачини. Исто така, тој открил и дека треба да се користат повеќе видови на месо за саканата текстура и вкус.

  • Најпрво, наместо шпагети треба да користите таљатели
  • Во тава пропржете го ситно исецканиот кромид, целер и морков

Традиционално, болоњезе сосот се подготвува со јунешко и свинско месо.

“Свинското ќе ви даде волумен и вкус, а јунешкото текстура.”

  • Кога месото е готово, треба да додадете еден посебен додаток- млеко! Така месото ќе омекне, а ќе има и подобра текстура.
  • Покрај млекото, треба да се додаде и вино, заедно со пилешки или говедски бујон. Овие три состојки треба да ги готвите малку подолго за да не биде сосот кисел.
  • Последниот совет на Џино е да го одминете доматот, кој често се додава.
  • Наместо домат, треба да додадете малку каша или концентрат од домат, а целиот сос ќе го завршите така што ќе го оставите да се готви три часа на тивок оган.
  • Оставете го со капак час и половина и мешајте на секои 15 минути.
  • По час и половина тргнете го капакот. Послужете го сосот со зготвените таљатели.
escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag