Состојки:
100 гр брашно
25 гр какао во прав
малку сол
1 лажица шеќер во прав
2 средни јајца
1 лажица стопен путер + масло или путер за пржење
300 мл млеко
1 лажичка екстракт од ванила
10 цреши
Чоколадно полнење:
100 гр темно чоколадо
15 гр путер
1,5 лажички мед
Шлаг:
250 мл павлака
2-3 лажички шеќер во прав
1 лажичка екстракт од ванила
70 мл млеко
За попрскување:
4 лажички бадеми по избор
Подготовка:
Мешате брашно, какао во прав и додадете сол и шеќер. Направете дупка на средина, измешајте ги во изматените јајца, стопен путер, млеко и екстракт од ванила. Измешајте го тестото додека не се изедначи и оставете да отстои околу половина час. Печете ги палачинките.
За полнење, стопете го чоколадото, медот и путерот, а потоа додадете го млекото за да добиете хомогена маса. За шлаг, изматете ја павлаката со шеќер во прав и додадете ја ванилата, па добро изладете. Наполнете ги палачинките, украсете со шлаг и посипете ги со бадеми. Забелешка: овој десерт се подготвува со минимум шеќер, доколку сакате послатки колачи, зголемете ја количината на мед и додајте неколку цреши.