Торта што и нема рамна – нема јајца, нема печење, нема мешање! Еден процес е клучен!

2 декември, 2020
торта

Здраво и совршено- ова е најкраткиот опис на овој фин десерт од боровинка и чоколадо за кој е клучно ладењето, а не печењето.

Бидејќи бисквитот не се пече, туку се лади во фрижидер, можеби на некои е тешко да се согласат на овој експеримент, но верувајте ни, се исплати.

„Совршено е, доволно е да се каже“, велат оние кои се осмелија да експериментираат. Доколку се решите на тој чекор, еве го рецептот.

Состојки:
175 гр суви смокви
150 гр мека овесна каша
150 гр мелени бадеми
75 гр замрзнати боровинки
100 гр чоколадо за готвење
300 мл крем
1 кесичка ванилин шеќер
100 гр желе
1 лажица сол

Подготовка:
Исушените смокви преполовете ги и омекнете ги во топла вода најмалку 15 минути. Промешајте овесна каша, бадеми и малку сол. Исцедете ги смоквите и малку исцедете ги.

Измешајте ја смесата со снегулки и смокви во три порции додека не добиете леплива смеса. Потоа ставете ја добиената мешавина во сад и месете го тестото. Покријте правоаголен плех за пити (21 х 29 см) со фолија за храна, ставете ја смесата, лесно притиснете и обликувајте. Ставете го бисквитот во фрижидер 30 минути.

Одмрзнете ги боровинките, распарчете го чоколадото на парчиња и стопете го во сад потопен во топла вода.

Извадете го бисквитот од калапот, извадете ја фолијата и премачкајте ја со растопено чоколадо. Ставете го во фрижидер еден час за да се стегне.

Изматете крем и ванилин шеќер. Распоредете го добиениот крем рамномерно врз чоколадниот бисквит. Загрејте го желето во тенџере, тргнете го од оган и промешајте ги боровинките. Оставете да се излади околу 15 минути, а потоа распоредете го преку кремот.

Уживајте!

escort - Korsan taksi