Совршената комбинација на овошје и слатка павлака на оваа торта и дава посебна магија. Нејзината кремаста структура е она што ја прави препознатлива. Овој десерт изгледа мистериозно, бидејќи не можете лесно да го почувствувате неговиот имагинативен состав, но дефинитивно ќе се за вљубите во првиот залак.
Состојки:
Пандишпан:
- 20 белки
- 20 лажици кафеав шеќер
- 400гр сецкани ореви
- 8 лажици мелени ореви
- 8 лажици брашно.
Фил:
- 20 белки
- 800гр. кафеав шеќер
- 800гр. путер
- 300 гр. компот од вишни
- 300 гр. парчиња ананас
- 300 гр. компот од кајсија
За украсување:
- 4 дл. слатка павлака
- 100 гр. бадеми
Подготовка:
Пандишпан: 5 белки од јајца, 5 супени лажици шеќер, 100гр. сецкани ореви и 2 лажици брашно.
Испечете 4 вакви кори.
Фил: Изматете 20 жолчки од јајца со 800 гр. кафеав шеќер и 600 гр. путер.
Варете тивко на пареа додека не стане смесата кристална, а потоа додадете уште 200гр путер.
Поделете на 4 дела.
Дел 1 – Додадете 300гр. сецкани цреши во филот и ставете го на првата кора.
Дел 2 – Додајте 300.гр сецкан ананас во филот и ставете го на втората кора
Дел 3 – Додадете 300 гр. сецкан компот од кајсии во филот и ставете го на третата кора.
Дел 4 – оставете жолт фил и премачкајте ја тортата наоколу
Декорирајте со 4дл. слатка павлака
Излупете 100 грама бадеми и печете ги на тивка температура.
За крај, испечените бадеми искористете ги за декорација.