Витаминот Д го зголемува имунитетот до максимум: Го има најмногу во овие намирници!
Поради својата важност, тој е вклучен во списокот на основни лекови на Светската здравствена организација. Најголемиот извор на витамин Д од сонцето е сонцето, но бидејќи пандемијата предизвика да поминеме многу време во куќата, потребно е да го обезбедиме на друг начин.
Тој е одговорен за силен имунитет и способноста на телото да се справи со сите вируси кои го напаѓаат. Се бори со депресија, вознемиреност и лошо расположение. Исто така, таа е одговорна за здравјето на коските и се препорачува за лица со дијабетес тип 2.
Најбогатиот извор е рибата како што се туна, сијамацка, скуша, треска, харинга, лосос, но сите други морски плодови се одличен избор во овој период.
Витаминот Д е растворлив единствено во масна средина, што значи дека јадењето повеќе масна храна е важно за апсорпција на овој витамин. За да го извлечеме најдоброто од тоа, треба да го комбинираме и со магнезиум и со калциум.
Колку витамин Д ни треба во просек?
Препорачаната дневна доза на витамин Д е:
на возраст од 1 до 70 – 600 IU на ден
над 70 години – 800 IU на ден
Покрај рибите, овие храна ја содржат во изобилство:
Печурки
Козјо сирење
Сок од портокал
Јогурт со целосен маснотии
Цело млеко
Cитарки
Жолчки
Туна