Едноставно се приготвува, а вкусот ќе ве воодушеви.
Ако сакате супи, ова е многу едноставен рецепт кој се подготвува без многу напор. Зачинетата супа од домати е одлична за брз ручек, доколку сте ја подготвиле со тестенини, или ја сервирате со домашна колачи.
Состојки:
- 600 грама домати
- Две чешниња лук
- Глава кромид
- Парче ѓумбир
- Половина лута пиперка
- Коцка супа од зеленчук
- Сушен босилек 1
- 50 грама суви тестенини
- Маслиново масло
- Сол, бибер
Подготовка:
Измијте ги доматите и исечете ги на коцки, ситно исецкајте го лукот и кромидот. Излупете парче ѓумбир дебел еден сантиметар и извадете го семето од пиперките. Вие не треба да ги исечете, бидејќи тие ќе служат само за да ја зачините супата и ќе ги извадите подоцна. Пржете ги двата кромида, ѓумбирот во маслиново масло. Додадете ги доматите, испржете малку, па додајте ја коцката и истурете врела вода (околу 700 милилитри).
Посипете додека зеленчукот не биде целосно мек, а потоа извадете ги ѓумбирот и пиперката. Истурете ја супата во блендер и измешајте ја до саканата густина. Вратете ја супата во шерпа, додајте ги исушениот босилек и тестенините и извадете над средна топлина додека тестенините не бидат готови, уште десетина минути. Во зависност од тестенините што ги ставате, можеби ќе треба да додадете повеќе вода. Зачинете со сол и бибер пред да служите и сервирајте топло!